Ce inseamna mai exact constructia unei case si care sunt pasii

V-ati intrebat vreodata cum se construieste o casa? Ce puncte de sustinere au peretii si ce tine tavanul sus? Ce determina ca ploaia sa nu se infiltreze printe pereti si sa intre in casa? Ce materiale se folosesc? Cati oameni sunt implicati in construirea si ridicarea unei case?

In cele ce urmeaza vom incerca sa detaliem cat mai multe aspecte din proiectarea unei case pentru a intelege mai bine efortul depus de catre echipa de proiectare dar vom incerca sa explicam lucrurile si din perspectiva unui client pentru a intelege mai bine procesul si unde se duc banii investiti.

Pregatirea terenului si turnarea fundatiei

De cele mai multe ori, pregatirea terenului si turnarea fundatiei sunt executate de catre aceeasi echipa. Cu ajutorul unui buldoexcavator si a unui buldozer, echipajul curata terenul de pietre, moloz si copaci iar daca este cazul se executa si o curatare a sistemului septic.Dupa ce procesul de curatare este terminat, echipa de constructori ataseaza forme din lemn ce servesc ca sablon pentru fundatie si sapa gauri si transee.

In cazul in care casa dispune de o pivnita sau de un subsol, peretii de fundatie sunt turnati in forme, zonele fiind nivelate si dotate cu canale pentru utilitati – tevi de scurgere sanitare si fire/cabluri electrice.
Odata ce betonu este turnat in forme si transee, acesta va avea nevoie de timp pentru uscare. In acest timp, nu se va executa nici o lucrare la fata locului.

Dupa ce betonul este uscat, se incepe lucrul pentru atasarea membranelor de impermeabilizare, se vor instala canalele de scurgere, sistemul de canalizare, robinete si orice alte instalatii sanitare ce vor trebui utilizate de la parter sau din subsol.

Finalizarea procesului de incadrare

Pardoseala, peretii si sistemul de acoperis sunt completate (in mod colectiv, cunoscut sub numele de “scheletul casei”).

Se aplica peretii exteriori, acoperisul, ferestrele si usile exterioare fiind instalate. Scheletul casei este acoperit cu o bariera protectoare cunoscuta ca “folie de casa”, aceasta impiedicand infiltrarea apei lichida si lasand vaporii de apa sa iasa la suprafata, astfel reducandu-se substantial riscul aparitiei de mucegai sau a lemnului putrezit.

Completarea sistemului de apa si electric

Odata ce scheletul casei este completat, acoperisul poate fi instalat. In acelasi timp, lucrarile de instalare a conductelor si a retelei electrice sunt executate.

De asemenea, obiectele de dimensiuni mari care necesita un spatiu de maneva mai mare sunt si ele instalate, de exemplu cazile.

Aplicarea izolatiei

Izolatia unei case joaca un rol cheie in creare a unui climat interior cat mai confortabil, in acelasi timp imbunatatind semnificativ indicele termic al unei case si consumul de energie termica. Cele mai multe case sunt izolate in peretii exteriori la mansarda si toate celelalte etaje.

Cele mai frecvente tipuri de izolatie utilizate sunt bazate e fibra de sticla, celuloza si spuma.

Ultimii pasi constau in terminarea peretilor interior, construirea scarilor interioare, a ramelor de usi, glafuri, balustrade si a altor elemente decorative si de utilitate, in functie de proiectul ales.

Ultimul pas consta intr-o plimbare prin noua casa pentru a va familiariza cu caracteristicile si functionalitatea noilor sisteme si componente in care vi se vor explica responsabilitatile pentru intretinerea casei.

Va invitam sa ne contactati in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri, proiecte sau colaborari.